FeaturedMedia

Proses Normalisasi Pelacuran Telah Bermula – Prof Madya Dr Rafidah Hanim (Samudera)

KUALA LUMPUR, 28 Mac 2021 – “Nampaknya proses normalisasi pelacuran telah bermula,” luah Profesor Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar, Pengerusi Bersama Gabungan Pertubuhan Masyarakat Sivil Malaysia bagi Proses Semakan Berkala Sejagat (MACSA) dengan penuh kesal.

“”Hak Asasi Pekerja Seks Wanita”, akhirnya ia tiba di sini.”

“Dua hari lalu, saya berdiskusi dengan badan-badan agama dari USA dan Singapura bersama dengan Tuan Lukman Sheriff, Pengerusi MACSA dan beberapa lagi mewakili masyarakat Kristian Malaysia,” kata Prof Madya Dr Rafidah dalam kenyataan Facebooknya.

“Kami berbincang mengenai bagaimana maksiat telah menembusi masyarakat menerusi saluran HAK ASASI MANUSIA.”

Menurut Prof Madya Dr Rafidah, golongan yang memperjuangkan hak asasi pekerja seks ini selalu menggambarkan pelacuran sebagai sesuatu yang tiada-mempunyai-jalan-keluar bagi pekerja seks. Tetapi mereka (pejuang-pejuang hak asasi) ini juga tidak mempunyai idea untuk mengeluarkan pekerja seks dari kancah pelacuran.

Pejuang-pejuang hak asasi selalu menyalahkan dan menuding jari terhadap pihak lain yang tidak bersetuju dengan konsep hak asasi untuk pekerja seks.

“Menggambarkan PELACURAN sebagai tiada-jalan-keluar untuk para mangsa argumen hak asasi manusia hanya berminat menangani KEKERASAN atau PENDAKWAAN oleh pihak berkuasa tetapi mereka tetap TIADA penyelesaian untuk membanteras pelacuran,” kata Pensyarah Perubatan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan di USIM ini.

“Selalu orang lain yang tidak bersetuju yang dipersalahkan. Maka, jika anda tidak mempunyai sumbangan secara langsung, tidak mempunyai sebuah NGO untuk menangani masalah ini, anda harus bersetuju dengan “idea” hak asasi manusia ini.”

Tambah Prof Dr Rafidah lagi, mereka secara malu-malu (coyly) mengakui bahawa Malaysia mempunyai undang-undang dan nilai moral terhadap pelacuran, tetapi masih menyebarkan idea-idea yang bersifat menyerang dan agresif.

“Mereka mencetuskan perdebatan dalam masyarakat dan memaksa pihak yang tidak bersetuju dengan pelacuran bersikap DEFENSIF dan SOPAN kerana mereka bercakap menggunakan laras bahasa hak asasi manusia. Sesetengah daripada mereka yang tidak bersetuju ini bahkan perlu memberikan JUSTIFIKASI. Sebahagian dari mereka (yang bersetuju) malah akan menggunakan petikan al-Quran dan Hadis untuk menyokong (hujah hak asasi mereka).”

Bukan itu sahaja, mereka juga menghentam pegawai penguatkuasa dari semua arah dengan mengatakan (secara sopan) bahawa negara perlu mengeluarkan pelacuran dari kategori jenayah.

“Mereka lupa bahawa undang-undang adalah salah satu cara untuk membendung aktiviti (pelacuran) yang kemudiannya diikuti dengan rehabilitasi oleh agensi-agensi agama Islam negara.”

“Mereka menganggap pegawai penguatkuasa/polis menggunakan keganasan dan diskriminasi apabila pelacuran dinyahkriminalisasikan.”

Jika ini hujah mereka, tidakkah sepatutnya kita juga tidak menjenayahkan semua perkara di bawah kategori jenayah? Pencuri? Atau rasuah (yang tetap melibatkan pembeli dan penjual secara rela, sama seperti pekerjaan seks tetapi dianggap sebagai jenayah?).

Dan akhirnya, hujah hak asasi manusia ini membenarkan manipulasi dan eksploitasi pelacuran ini berterusan.

Sama seperti LGBT yang diterima tanpa menghiraukan kesan yang sangat besar terhadap kesihatan mental dan fizikal masyarakat.

“Dan NORMALISASI pelacuran pun bermula,” kata Prof Dr Rafidah mengakhiri kenyataan.

*Disiarkan dalam Samudera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *